piątek, 4 lutego 2011

Kawa mrożona z lodem

Podczas upalnych dni szukamy orzeźwienia. Przez to kupujemy lody, napoje chłodzące, itp. itd. Jednym z takich napojów jest kawa mrożona. Jeśli jesteś jej fanatykiem, a masz chwilkę czasu, możesz samemu ją sobie zrobić. Dlatego też podam parę sposobów na wykonanie jej.
1. Kawa mrożona z gałką lodu
Składniki:
2szkl. dobrej wody
2łyżki kawy rozpuszczalnej dobrego gatunku
2kopiaste łyżki cukru
1szkl. pełnego mleka
4 duże gałki lodów śmietankowych lub waniliowych
1 łyżeczka zmielonej na puder kawy ziarnistej

Do wrzącej ( niegotującej się! ) wody wsypujemy kawę i cukier, mieszamy, odstawiamy do wychłodzenia. Zimną kawę miksujemy z mlekiem tuż przed podaniem. Gdy płyn się spieni, rozlewamy do wysokich szklanek, na wierzch kładziemy gałkę lodów, posypujemy kawowym pyłem. Podajemy ze słomką

2. Kawa mrożona kremowa
Składniki:
2szkl. bardzo mocnej, aromatycznej kawy dobrego gatunku ( może być rozpuszczalna )
2 kopiaste łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2szkl. śmietany kremowej
kostki słodkiej, mrożonej kawy

Zaparzoną wcześniej kawę trzymamy w chłodzie. Przed podaniem napoju ubijamy śmietanę kremową z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gęsty puch. Łączymy, lejąc bardzo powoli i cały czas ubijając, z zimną kawą, aż skłądniki doskonale się połączą. Na spodzie szklanek układamy kostki kawowego lodu, zalewamy kawową śmietanką, podajemy w wysokich szklankach z koktajlową łyżeczką, najlepiej zaraz po przygotowaniu.

3. Kawa śmietankowa
Składniki:
2szkl. słodkiej śmietanki
2szkl. pełnego mleka
4 kopiaste łyżeczki dobrego gatunku kawy rozpuszczalnej
2 kopiaste łyżki cukru
kostki kawowego lodu

Do bardzo gorącego, ale niewrzącego mleka sypiemy kawę i cukier, dokładnie mieszamy, odstawiamy do przechłodzenia.
Przed podaniem wkłądamy do szklanek po 3 kostki kawowego lodu, Zimną kawę łączymy, ubijając, ze śmietanką. Gdy płyn się spieni, zalewamy kawowe kostki. Podajemy zaraz po przygotowaniu. Pijemy przez słomkę.

treści dostarcza http://www.artelis.pl/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz